Gemeenten en waterschappen staan voor complexe uitdagingen als het gaat om het bruggenlandschap: grote vervangingsopgaven en een ambitie dit met minder CO2 uitstoot en minder afval te doen. Afgelopen jaar heeft De Bouwcampus met ketenpartners gewerkt aan een routekaart voor bruggen van biobased materialen, waaronder hout. Hout is een hernieuwbare grondstof, onbeperkt voorradig, neemt tijdens de groei CO2 op, kan gemakkelijk worden bewerkt en biedt daarmee veel kansen voor hergebruik. De routekaart helpt opdrachtgevers om door de bomen het bos weer te zien; met hefbomen en mogelijkheid samen te werken aan het slechten van belemmeringen. Doe je mee?
Klik op een fase in de kaart voor meer informatie.
Fase 1. Een brug bouwen begint bij het materiaal. Waar komt het hout vandaan? Wat voor soorten zijn er en hoe kunnen ze duurzaam worden ingezet?
Fase 2. Het realiseren van een houten brug valt of staat met het draagvlak onder stakeholders.
Fase 3. Wat komt er kijken bij het ontwerpen met en aanleggen van een houten brug? Wat is er technisch mogelijk bij het gebruik van hout in bruggen?
Fase 4. De brug ligt en dan? In deze fase komt het beheer en onderhoud van een houten brug aan bod.
Fase 5. Hoe staat het met hergebruik en circulariteit van houten bruggen? Wat gebeurt er aan het einde van de levensduur?
Fase 6. Wat is de volgende stap. Hoe zien we de toekomst?
Interesse om verder te leren? En samen toe te werken naar een marktvisie, strategie en een concrete aanbesteding van (een serie) biobased bruggen? Houd onze Linkedingroep in de gaten voor meer informatie, updates en projecten over de ‘Ketensamenwerking Hout in de GWW’ of stuur ons een
Materialen met Toekomst: Hout in de GWW is een traject mogelijk gemaakt door De Bouwcampus binnen de opgave Vervanging & Renovatie Infrastructuur. Doel is het ontwikkelen van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met zo min mogelijk hinder te realiseren. Ben je niet bekend met De Bouwcampus? Bezoek onze site.
Wil je weten op welke manieren je je bij De Bouwcampus Community kunt aansluiten?
015-20 26 070