Bron: ARC2 Architecten

Biobased materialen in de lift. Het perspectief van een bruggen bouwer

Er is een groeiende aandacht voor circulariteit en biobased materialen. Dit ontgaat de bruggenbouwers in Nederland niet. Om hun perspectief op deze ontwikkeling verder te belichten gingen wij in gesprek met Robbert de Metter, de eigenaar van Meerdink Bruggen. We vroegen hem naar de ontwikkelingen van biobased materialen, herbruikbaar hout en de rol van opdrachtgevers binnen deze transitie.  

Thierry Affolter in gesprek met Robbert de Metter 

Hoe verlopen de ontwikkelingen rondom de houten bruggenbouw?

Ongeveer 50% van onze projecten maken in meer of mindere mate gebruik van biobased materiaal. Het gebruik van dergelijke materialen is enorm gegroeid in de recente jaren. Als ik de markt van 10 jaar geleden vergelijk met die van nu, is dat een wereld van verschil. 10 jaar geleden bouwden we eens per jaar een brug in hout, nu is het volkomen normaal om een aanbesteding in hout te krijgen. Er zijn meer opdrachtgevers die met hout willen bouwen en daar is ook genoeg reden voor, vooral omwille van het klimaat. Als we naar Scandinavische landen kijken, dan zien we dat ze daar al eeuwenlang met hout bouwen. En als het daar kan, waarom zou dat hier dan anders zijn?

Daarnaast heeft in recente jaren een ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van herbruikbare materialen. Steeds meer bruggenbouwers bieden de mogelijkheid om herbruikbaar hout toe te passen in constructies. Dit hout oogsten wij uit bruggen of andere constructies die gesloopt zijn. Robbert vertelt: "Wij doen een inspectie op de materialen en de gezonde, nog her te gebruiken materialen slaan wij op. Dit proces is inmiddels gestandaardiseerd en wordt na elke sloop uitgevoerd. Hiermee bieden wij een extra mogelijkheid tot duurzaamheid voor opdrachtgevers."

Hoe verlopen de ontwikkelingen in het hergebruik van hout?

Er zijn steeds meer gemeenten die momenteel pilots uitvoeren op het gebruik van hergebruikt hout voor de vervangingsopgave. Dit gebeurt voornamelijk op het gebied van fietsbruggen, maar er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor grotere verkeersbruggen. Het blijft echter nog vaak in de pilotfase hangen. Een groot aantal gemeenten is nog niet overtuigd van het toepassen van hergebruikt hout op grote schaal.

Wat veroorzaakt die terughoudendheid?

Dat is een combinatie van verschillende factoren. Allereerst is er nog steeds een gebrek aan kennis. Opdrachtgevers hebben veel vragen over de milieu-impact van houtkap, de veiligheid van hergebruikte materialen en de levensduur van een houten brug. "Ik raad alle opdrachtgevers aan om in de vakliteratuur te duiken, want daar worden de meeste vragen in beantwoord. Daarnaast zijn er in voorgaande jaren houten constructies gebouwd die niet goed gedetailleerd zijn. Dit heeft geresulteerd in slechte ervaringen met hout. Tegelijkertijd wil ik zeggen dat we in de afgelopen 30 jaar grote stappen hebben gezet op het gebied van detaillering en onderhoudstechnieken. Hierdoor hebben we de levensduur van houten constructies aanzienlijk weten te verlengen. Er is dus geen reden om huiverig te zijn."

Naar welke circulaire brug moeten opdrachtgevers kijken voor inspiratie?

Wij hebben een bijzondere biobased brug aangeleverd op de Floriade in Almere, genaamd de ReUse Brug. Daarvan hebben wij alle houten onderdelen geëngineerd, bewerkt en gemonteerd. Wat het project zo bijzonder maakt, zijn de gebruikte materialen, allemaal afkomstig van constructies die aan het einde levensduur waren. Zo komen de hoofdliggers uit een voormalige voetgangersbrug over de A27 en zijn de leuningen opgebouwd uit hergebruikt Azobé hout. Dit project laat zien dat het bouwen met hergebruikte materialen volledig, veilig en mogelijk is.

Wat wil je opdrachtgevers tot slot nog mee geven?

Hout is een biobased materiaal en van zichzelf al een van de meest duurzame materialen. Daarnaast is het ook geschikt om circulair mee te bouwen. Bouwen in hout biedt een simpele oplossing voor opdrachtgevers met duurzame ambities. Het is van belang dat opdrachtgevers zich goed inlezen op de mogelijkheden van hout en andere biobased materialen. Er is zoveel mogelijk! Kijk daarbij niet terug naar wat er in het verleden is gebouwd, maar kijk naar de mogelijkheden die de materialen bieden en zoek daarbij de beste materialen voor de constructie, die het minst vervuilend zijn.

 • De Balkonbrug

 • De Venco Campus Loopbrug

 • Circulaire voetbrug Almere

 • De Diekloper

 • De ReUseBrug Floriade

 • De Mozes Brug

 • Krúsrak & Dúvelsrak

 • Fiets- Voetgangersbrug, Oirschot

 • De Botterbrug

 • De Pieter Smitbrug

  De Bouwcampus

  Materialen met Toekomst: Hout in de GWW is een traject mogelijk gemaakt door De Bouwcampus binnen de opgave Vervanging & Renovatie Infrastructuur. Doel is het ontwikkelen van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met zo min mogelijk hinder te realiseren. Ben je niet bekend met De Bouwcampus? Bezoek onze site.

  Contact

  Wil je weten op welke manieren je je bij De Bouwcampus Community kunt aansluiten?